To be or not to be a sommelier?
august 14, 2019
Riesling de Rin Pavel 2018 – o mică poveste în povestea Pavel
septembrie 16, 2019

Despre corpolență și forme.

Citesc acum o carte interesantă și foarte clar scrisă pentru cei care sunt la început în tainele degustării vinului. Într-un capitol despre vinurile corpolente, am dat peste o frază care mi-a plăcut tare mult și care m-a trimis cu gândul direct la acest articol. Scria așa: ” Ca și oamenii, vinurile au o anumită greutate – doar că lor nu le e rușine să fie corpolente”. Jancis Robinson în Degustarea vinului.

După gândul cu articolul m-am dus cu alt gând la un Brunello di Montalcino 2013 care se odihnește pe un raft în beci. Și la un Pavel Merlot 2016 vecin cu Brunello. Și la vecinul  Barolo Il Pozzo 2010 sau la un Alira Cabernet Sauvignon 2011 Grand Vin. Știu ca Pavel e fratele mic și vitreg pentru toți ceilalți, dar are toate șansele să învechească bine și să își „lucreze” buchetul cât mai bine an după an.

Însă căldura de afară m-a oprit la gând și am amânat deschiderea unui astfel de vin pentru vremuri mai potrivite. Din punctul ăsta de vedere abia aștept toamna. 🙂 Drept dovadă că am rezistat tentației este poza de mai jos. Vreau să mă bucur de aceste buchete când aerul îmi va fi aliat, căci are mare importanță în degustare. Dar asta este altă discuție.

 

 

Căldura nu „interzice” vinurile roșii celor care le iubesc – cum sunt și eu – , doar că ar trebui să fie tinere, cu un grad alcoolic undeva intre 10° și 12°. Pot fi servite la temperaturi mai joase de 15° fără să pierzi din aromă atunci când îl bei.

Vinurile corpolente, în marea lor majoritate roșii, vin cu alcool peste 13°. Ca prima definiție, un vin corpolent este un vin bine structurat, în care alcoolul cu un grad moderat spre ridicat, gustul și culoarea sunt în armonie. Sunt vinuri potrivite pentru învechire, cu buchet, nu doar aromă. Vinuri cu caracter. Pentru iubitorii de vin roșu, vinul corpolent oferă exact ceea ce aceștia așteaptă de la el: structură și putere, eleganță și delicatețe, toate într-un singur pahar.

Okay, am vorbit despre corpolență și nu am pomenit nimic de forme, deși titlul articolului o face. Pe lângă vin m-am gândit imediat și la Rubens și la Gauguin. Cumva am legat vinul corpolent de femeia cu forme generoase din picturile celor doi. Forme avem și la sticla de vin și la decantorul ce îl ajută să respire la servire. Avem și câteva adjective comune pentru vin și femeie: delicat/delicată, misterios/misterioasă, surprinzător/surprinzătoare, îmbietor/îmbietoare și lista poate continua, imaginație să ai.

 

Revenind la rușinea din remarca autoarei J. Robinson, aici e mai complicat. Dacă la învechirea vinului corpolent nu poți veni în ajutor decât cu grija păstrării corecte, la rușinea femeii corpolente e de lucrat la mentalitate. Cred că femeia ar trebui să urmeze vinul. Fără rușine.

 

Cu drag, Pavel. Vinul Pavel.

Nota: Nu am exclus voit bărbații corpolenți din poveste, însa parcă este mai frumos să scrii despre o femeie din pictura lui Rubens sau din afara ei, când legi povestea de un vin.