Crama Pavel – în 3 cât alții în 7
august 3, 2019
Despre corpolență și forme.
august 27, 2019

To be or not to be a sommelier?

Cu toții am auzit de somelieri. Alții chiar am întâlnit măcar o dată unul într-un restaurant select sau în cadrul unui eveniment. Alții lucrăm cu ei, alții ne dorim acest lucru.

A devenit oare somelierul o nouă categorie de influencer? Cert este faptul că numărul acestora te face să intuiești că figura somelierului este foarte apreciată. Totuși consumatorul de azi este informat și de aceea a fi somelier cere un studiu continuu și o formare constantă. Un somelier contemporan este un profesionist de înalt nivel. Trebuie sa fie. Somelierul contemporan va trebui să fie stimulat să experimenteze combinații odată considerate „eretice” precum cea dintre vin și înghețată sau între vin și ciocolată, provocări actuale de mare tendință care urmăresc să sublinieze aspectele polisenzoriale ale degustării.

Somelierul stăpânește ​​o doză bună de sensibilitate olfactivă și o anumită abilitate de degustare. La aceste calități naturale se adaugă evident cunoștințele necesare legate de lumea vinului de pretutindeni. Cât privește aspectul teoretic, somelierul trebuie să fie bine informat despre tehnicile de cultivare, producție și depozitare a vinurilor, precum și despre degustare, desigur. O bună cultură generală culinară și pasiunea pentru vin completează în mod evident portretul robot al somelierului.

Pe de altă parte, trebuie să fie priceput în utilizarea unor instrumente specifice și mai ales în comunicare. Esențial să știe să stabilească o legătură bună cu „ascultătorii” săi, să poată prezenta vinul într-un mod interesant și convingător, combinând analiza tehnică a produsului cu povestea sa. Să devină oarecum psihologi capabili să îi facă pe aceștia din urmă să se simtă în largul lor în prezența profesionalității. Să reușească să-i facă să privească vinul prin ochii lui, lăsând totuși mirosul și gustul vinului să rămână personale și unice pentru fiecare degustător în parte.

În concluzie meseria de somelier nu este ușoară, este complexă și necesită multă pasiune și o curiozitate continuă. Însă, dacă te numeri printre cei norocoși și Bachus nu îți este străin ai probabil toate sanșele să practici una dintre cele mai frumoase meserii din lume.

Salutăm cu respect toți somelierii pasionați din România!

In Pavel we trust. Start tasting. 🙂

Cu drag, Pavel. Vinul Pavel.