Dragii mei,
Cum apare un curent artistic, un stil? Probabil din nevoia de nou, nu? Curentele artistice au influențat artiștii sau aceștia au revoluționat prezentul lor dând viață unui nou curent? Acei „ciudați” vizionari de chestii noi, îndrăzneții care se lovesc de conservatori și luptă până noul învinge.
În oricare din variante, sunt artiști care au lăsat amprente marcante de-a lungul timpului, prin creațiile lor, fie că vorbim de arhitectură, modă, design interior, grafică publicitară sau pictură.
Nu intenționez să descriu minuțios fiecare curent artistic, dar este interesantă (sper!) parcurgerea câtorva și incursiunea prin prisma paharului de vin, pentru aflarea caracteristicilor principale. Nu credeți?
Am ales azi un stil – Art Deco – și doi artiști marcanți, doi francezi. Rene Lalique și A.M. Cassandre.
O să mă întrebați de ce am ales doi francezi. Titlul e clar: „Vinul și stilul”. Ei bine, pentru că atunci când zici vin, probabil primul gând e la Franța, deși Italia e pe primul loc la producția de vin.
Apoi lucrările lor sunt spectaculoase. Niște ” ciudați” interesanți! 🙂
Vorbim de Art Deco (1914-1940), vorbim de forme geometrice simplificate, unghiuri ascuțite și forme cubiste, culori metalice și intense, motive reprezentând natura, imagini stilizate de avioane, mașini, materiale elegante, zig-zaguri repetitive, contraste teatrale – lemn lăcuit, negru sau alb lucios, amestecat cu satin si blănuri. Acesta a fost unul dintre stilurile cele mai interesante, mai decorative ale secolului XX.
Cel mai ușor este să legați stilul Art Deco de Marele Gatsby. Cine nu a auzit sau văzut măcar o dată filmul The Great Gatsby să ridice mâna sus! Sau paharul! 🙂 De carte nu mai zic.
Primul artist, Rene Lalique (1860 – 1945) cunoscut pentru creațiile sale de artă din sticlă, precum sticle de parfum, pahare, vaze, bijuterii, candelabre, ceasuri, ornamente pentru automobile și multe altele.
http://www.lalique.com/en/catalog/homeware/dining/glasses
Al doilea, Adolphe Jean Marie Mouron, cunoscut sub pseudonimul A.M.Cassandre (1901 – 1968), este autorul unui original stil de grafica publicitara. Băiatul acesta talentat a câșigat marele premiu în 1925 la Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes cu un poster executat pentru o promițătoare fabrică de mobilă. (Au Bucheron (TheWoodcutter))
http://www.dieselpunks.org/profiles/blogs/the-art-of-am-cassandre
De ce am legat vinul de curentul artistic? Pentru că e artă. Și ce e artă e frumos, iar nouă ne place să citim despre frumos.
Cu drag,
Pavel. Vinul Pavel. 😉