Păcate…de palat.
mai 22, 2018
Ghicitoare. Ochi albaștri cu vin roșu.
iunie 28, 2019

Winemythbusters

Bună să vă fie inima și cu picior paharul!

Vom trece în revistă, cum elegant se spune, câteva mituri despre vin și/sau legate de vin. Păreri pro sau contra sunt acceptate și binevenite în discuție, argumente să fie, în rest…

Mai bine să nu amestecați vin alb și vin roșu.

Fals. Nu există dovezi științifice care să confirme această afirmație. Alternarea vinului alb cu cel roșu nu inseamnă că te vei simți rău, pentru că nu există substanțe care să poată intra în conflict între ele. Pentru precizie, mai degrabă decât amestecarea, este că întotdeauna nu trebuie să exagerați cu cantitățile.

Vinul alb merge întotdeauna cu pește.

Fals. Peștele poate fi chiar mai bine servit dacă este combinat cu vinuri roșii potrivite: puțin acid, puțin tanin și nu prea mult corp. Unele vinuri precum Shiraz merg bine cu o felie de ton roșu, somon sau supe bogate de pește, în timp ce o dorata la cuptor este excelentă când este servită cu un Pinot Noir. Totul stă în echilibrul gusturilor și aromelor.

Roșul trebuie servit la temperatura camerei.

Fals. Este o legendă bazată pe o neînțelegere: nu se referă la camerele noastre de 21-25°C, ci la temperatura camerei din trecut, când sticlele erau păstrate în pivniță la 15-17°C. O temperatură mai mare de 20°C poate afecta calitatea vinului: alcoolul se poate evapora și asta va face ca vinul să fie mai puțin plăcut. Așadar, nu ezitați să puneți vinul roșu în frigider înainte de a îl lua la masă sau de a cere o frapieră cu gheață la restaurant dacă este prea cald. În schimb, în ceea ce privește vinurile albe, nu exagerați cu temperatura prea rece. Riscul este de a modifica parfumul și aromele tipice care sunt, de fapt, reduse la aproximativ 12°C și nu se simt aproape deloc sub 8°C.

O lingurita in sticla pastreaza mai bine vinul spumant.

Fals. Conform unei convingeri populare, pentru a menține efervescența unei sticle deschise de vin spumant, ar trebui să inserăm mânerul unei lingurițe în gâtul sticlei: ar avea puterea să păstreze bulele mai mult timp, evitând dispersia gazelor. Păcat că nu funcționează.

Scăderea pierderii de CO2 nu depinde de prezența linguriței, ci de faptul că sticla este pusă în frigider. În realitate, cu cât temperaturile sunt mai mici, cu atât mai mult se dizolvă gazele, rămânând astfel în lichid. Un alt factor care influențează efervescența este forma sticlei, câtă băutură a rămas și cât timp este lăsată. Cel mai bun mod de a preveni dispariția bulelor unei sticle de vin spumant este închiderea sticlei cu capacul special de presiune din metal (dop) sau să beți totul. 🙂

Cele mai bune dopuri sunt cele din plută. (To cork or not to cork).

Fals. Nu există dopuri optime în absolut, depinde de tipul de vin pe care trebuie să-l închidem. Dopurile de plută, în general, sunt recomandate pentru vinurile vechi pentru că acest material reacționează pozitiv în procesul de maturare a vinului îmbuteliat. Pentru vinurile tinere gata de consum în 1-2 ani, pluta sintetică este mai potrivită, pentru că asigură un rezultat mai omogen si mai standardizabil. Pe piață există și vinuri cu capac cu șurub care permit o conservare perfectă a vinului, păstrând-o neschimbată în timp și împiedicând orice schimb cu exteriorul, astfel încât sunt recomandate pentru vinurile care urmează să fie consumate în câțiva ani de la îmbuteliere.

Vinul și alcoolul ajută digestia.

Fals. Dimpotrivă, vinurile și băuturile alcoolice în general încetinesc și produc hipersecreție gastrică, alterând golirea stomacului. Cu siguranță nu ajută digestia.

 

Acestea fiind spuse, vă salută Pavel! Vinul Pavel!